Troykaia Polozovich Barsoi’s   Troykaia Polozoivch Barsoi’s…een passie…sinds 1976  
Français English  
www.barsoi.be - www.borzoi.be
Ons contacteren  
De Barsoi ... een Russische Aristocraat
Leven met een Barsoi
De passie
 
 
De passie
Eenmaal een Barsoi je hart veroverd heeft, is dit voor altijd!
... en hiervan kunnen wij meespreken, want na 48 jaar is de passie voor Barsoi's er nog steeds.
Onze eerste Barsoi kwam in 1976 bij ons uit Nederland een reu, Igor Van Troybhiko, gevolgd in 1979 door een tweede reu Casko Van Troybhiko waar in 1987 een derde reu bijkwam, L'Oseroff des Monts Valdaï (zoon van Casko), die dan gedurende een paar jaar de enige Barsoi was, nadat Igor en Casko overleden waren op 12-jarige leeftijd.
1981 - Igor & Casko (Colmar/F) L'Oseroff
In 1995 ging het verhaal verder; een nieuwe Barsoi-reu, Tsjerkaj du Bois St. Lambert gevolgd in 1999 door Piatoi Polozovich de Xanishka.
De overgrootvader van zowel Tsjerkaj als Piatoi was Casko Van Troybhiko.
Vervolgens deed de mogelijkheid zich voor om afstammelingen van Tsjerkaj en Piatoi te hebben.
In 2001, Sergeiko de Xanishka, reu (zoon van Tsjerkaj), in 2002, Basha Wolfskaïa, teef (dochter van Piatoi), in 2003, Ulanov Troykaia Polozovich de Xanishka, reu (zoon van Tsjerkaj) en Troykaia Polozovich Casko, reu (zoon van Piatoi).
Basha, Casko & Piatoi Sergeiko, Tsjerkaj & Piatoi Ulanov & Tsjerkaj
Met Piatoi (wat in het Russisch "vijfde" betekent en bovendien ook de "vijfde" Barsoi) hebben wij veel mooie momenten beleefd, hij was dan ook heel uitzonderlijk in vele opzichten en zeker niet onbelangrijk : hij had een fantastisch karakter.
Niet alleen behaalde hij zijn gehoorzaamheidsbrevet, zijn agility-brevet en zijn coursing-licentie maar bovendien werd hij ook een multi kampioen op schoonheidswedstrijden.
Het uitzonderlijke aan Piatoi was het contact met hem. Hij voelde aan wanneer er iets van hem verlangd werd en het is dan ook niet ongewoon dat zijn gedrag heel nauw samenhing met de gemoedstoestand.
Op schoonheidswedstrijden zweefde hij door de ring en dit ging dan ook niet onopvallend voorbij aan de keurders.
Zo behaalde hij op 4-jarige leeftijd de Belgische Schoonheidskampioenstitel en werd hij Internationaal, Duits, Nederlands en Luxemburgs Schoonheidskampioen.
Hij behaalde nog veel andere titels in verschillende landen, en dit in concurrentie met vele anderen; bovendien werd hij ook reeds verschillende malen beste van de groep windhonden, waaronder 3 opeenvolgende jaren (2002, 2003 en 2004) op de Brussels Dog Show, in Namur 2001, in Pontoise (F) 2002, in Maubeuge (F) 2003, in Kortrijk 2004, in Antwerpen 2005, in Gent 2008 en dit samen met nog veel andere resultaten.
Piatoi
 
Het mooiste succes tot nu toe was in 2002, wanneer hij Best in Show werd op de Brussels Dog Show, een unieke prestatie voor een Barsoi in de Belgische geschiedenis.
BEST IN SHOW BRUSSELS DOG SHOW 2002
 
Het jaar daarop werd hij eveneens Best in Show op de 'Super Trophée de Wallonie' te Namur, gevolgd door Keulen (D), Ostercappeln (D), de jaarlijkse tentoonstelling van de Koninklijke Belgische Windhondenclub in 2004 te Kortrijk, Polleur en Hünstetten (D) in 2007.
Een andere unieke prestatie die hij behaald heeft in 2002 was in Donaueschingen (D) waar hij in het zelfde weekend beste reu werd van +/- 70 Barsoi's op de jaarlijkse nationale Barsoi kampioenschapstentoonstelling van Duitsland waarvoor hij de titel 'Jahressieger 2002' kreeg en de dag nadien werd hij beste Barsoi van +/- 120 Barsoi's waarvoor hij een titel kreeg die maar 1 keer per 10 jaar wordt toegewezen, nl. 'Jubilaümssieger DWZRV 2002' . De beide keurmeesters die hem deze resultaten toegekend hebben, waren afkomstig uit Rusland.
In 2004 werd hij in Vierzon (F) op de jaarlijkse nationale Barsoi kampioenschapstentoonstelling beste van +/-120 Barsoi's, waarvoor hij een gegeerde titel in Frankrijk kreeg, nl. de 'Challenge Henry Teissonière'. Hij werd ook datzelfde jaar bij een andere zeer gekende Russische keurmeester beste van +/-110 Barsoi's op een tentoonstelling georganiseerd door de 'Club du Barzoi de France'.
 
In 2006 kwam er een 2-jarig teefje bij : Vanuschka-Tatiana d'Ymauville gevolgd door de reu Brinsky Troykaia Polozovich de Xanishka en in 2007 was er Lesnitschewo 'Tolkai' aus dem Zarenreich (zoon van Ulanov).
Vanuschka Brinsky Lesnitschewo 'Tolkai'
 
Wij zijn steeds trouw gebleven aan de oude Duitse bloedlijnen (die hun oorsprong in Rusland vinden) en dit is ook niet veranderd gedurende al die jaren.
Een Barsoi is geen ras dat echt succes kent, maar niettemin ziet men de laatste jaren een verandering door de invloed van andere bloedlijnen die geïmporteerd worden.
Door al deze veranderingen aan het ras, was het moment gekomen om te beslissen voor in de toekomst zelf te gaan fokken om deze oudere bloedlijnen te kunnen behouden; dit voornamelijk voor hun karakter en hun schoonheid.
Want voor toekomstige Barsoi-eigenaars is het belangrijk dat zij ook de mogelijkheid krijgen om deze mooie, elegante honden te leren kennen.