Troykaia Polozovich Barsoi’s   Troykaia Polozoivch Barsoi’s…een passie…sinds 1976  
Français English  
www.barsoi.be - www.borzoi.be
Ons contacteren  
De Barsoi ... een Russische Aristocraat
Leven met een Barsoi
De passie
 
 
Leven met een Barsoi
Al sinds 1976 zijn wij liefhebber en eigenaar van Barsoi's en daarom lijkt het ons ook interessant om de ervaringen met het ras zelf met u te delen.
Barsoi's zijn vrij rustige honden (een algemene eigenschap voor windhonden), die mits ze hun dagelijkse lichaamsbeweging hebben, heel goed in huis kunnen leven niettegenstaande hun grootte.
Een Barsoi is ook een vrij gereserveerde hond die eenmaal je zijn vertrouwen hebt, vriendschap en affectie teveel heeft.
Na een begroeting bij het binnenkomen zal hij uit zichzelf terug een rustige plaats opzoeken maar toch alle bewegingen volgen en heel attent blijven.
Barsoi's zijn ook heel intelligent, dit komt voornamelijk tot uiting als je ze op een voor hun aangepaste manier dingen aanleert. Met een Barsoi moet je op een correcte, maar steeds dezelfde manier werken; hij houdt van gewoontes. Met een aandachts- en beloningsgerichte methode krijg je de beste resultaten.
Een Barsoi kan gerust mee naar de hondenschool, voor gehoorzaamheid, agility en zelfs doggy dance als er maar rekening gehouden wordt met het feit dat hij wel zijn beperkingen heeft, verwijzend naar het oorspronkelijk gebruik van de Barsoi, nl. het jagen op zicht. Hij zal nooit het niveau halen van bijvoorbeeld een Duitse Herder in gehoorzaamheid en een Border-Collie in agility of doggy dance. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het wel een uitdaging is om samen met hem aan deze disciplines deel te nemen omdat hij iets doet om zijn baasje een plezier te doen en niet omdat het moet; het kernwoord hierbij is het contact tussen hond en baas.
Een Barsoi is ook een gevoelige hond; wanneer hij een slechte ervaring gehad heeft bijvoorbeeld zal dit op een heel zachte manier moeten aangepakt worden zodat hij terug vertrouwen krijgt; hij associeert snel en vergeet nooit.
Bij de keuze van een Barsoi (en ook bij alle andere rassen) is het wel belangrijk om vooraf na te gaan of dit een ras is dat bij uw karakter past en voldoet aan uw eisen. Vooraleer de beslissing te nemen voor het aanschaffen van een Barsoi is het aangewezen eerst een paar fokkers of eigenaars te contacteren en te bezoeken om wat tijd door te brengen samen met de honden, want ...
een hond heb je voor zijn leven !
Ook de opvoeding speelt een grote rol in de verdere ontwikkeling van de hond. Puppies die in huis zijn opgevoed samen met andere honden, hebben al vroeg heel veel ervaringen gehad die ten goede komen aan hun verdere ontwikkeling.
Daartegenover heb je puppies die in kennels worden grootgebracht waarbij hun leefruimte zich meestal beperkt met als gevolg een gebrek aan de noodzakelijke ervaringen. In dit laatste geval is het de taak van de nieuwe eigenaar om hun alsnog met verschillende situaties vertrouwd te maken en het spijtige is dat hoe ouder hij wordt hoe langer het ook zal duren voor hij dit vertrouwen krijgt.
Een Barsoi die als pup een goede opvoeding en socialisatie gehad heeft, zal dan ook geen problemen hebben in omgang met kinderen, andere honden, katten enz.