Troykaia Polozovich Barsoi’s   Troykaia Polozoivch Barsoi’s…een passie…sinds 1976  
Français English  
www.barsoi.be - www.borzoi.be
Ons contacteren  
De Barsoi ... een Russische Aristocraat
Leven met een Barsoi
De passie
 
 
 
De Barsoi, ook Barzoi, Borzoi, Russische Windhond genoemd, vindt zijn oorsprong in Rusland waar hij de officiŽle benaming 'Russkaya Psovaya Borzaya' heeft waarbij Psovaya langharig en Borzaya snelheid betekent.
Hij behoort tot de groep van de Windhonden en wordt gebruikt als jachthond, voor coursing en om te rennen.
Kort historisch overzicht
Als sinds 9 eeuwen maakt de Barsoi deel uit van de Russische cultuur en geschiedenis.
Zo toont een Frans kroniek uit de 11 de eeuw ons hoe 3 Barsoi's de dochter van de "Grand Duke of Kiev" Anna Laroslavna vergezelden, wanneer ze aankwam in Frankrijk om er te huwen met "Henri I".
Tot de Barsoi-eigenaars en fokkers behoorden vele bekende mensen zoals Tsaren en poëten : Ivan de verschrikkelijke, Peter de Grote, Nicolas II, Pushkin, Turgenev.
Een belangrijke invloed had de kennel "Pershinskaya okhota", eigendom van de Grote Graaf Nicolai Nicolaevitch en Dimitri Valtsey.
Sinds het einde van de 19 de eeuw komt de Barsoi ook voor in grote kennels van Europa en Amerika.
Algemene verschijning
De Barsoi wordt vooral gekenmerkt door zijn grootte, zijn rijke vacht, de schoonheid van de kleuren, de evenredige verhoudingen, de sierlijkheid en harmonie van zijn bewegingen die hem een zeer adellijk uiterlijk verlenen.
Zijn karakter komt in het algemeen tot uiting door edele kalmte en terughoudendheid, evenals door zelfzekerheid en kalme waardigheid.
Als jagende hond is de Barsoi heel snel en heeft hij ook een groot uithoudingsvermogen. In een gevecht kan hij een gevaarlijke tegenstander zijn, omdat hij, ondanks de sierlijkheid van zijn verschijning, eigenlijk een sterke hond is die geniet van een gevecht en in Rusland gebruikt werd als jachthond.
Als jachthond behoort de Barsoi voortreffelijk te zijn op grond van zijn scherp gezichtsvermogen, grote snelheid (vooral op korte afstanden) en zijn moed om het wild aan te vallen.

Tot zover een kort algemeen overzicht over het ras zelf en zijn geschiedenis.